17411000 20231206 LU2023 16

Woning Brakkenstein Nijmegen

De woning is oorspronkelijk gebouwd in 1923, als twee onder één kap woning met dorpse karakteristieken. In 1974 zijn de woningen samengevoegd en sindsdien is het slecht onderhouden. Bovendien heeft de samenvoeging geresulteerd in een vreemde ruimtelijke organisatie. Een grondige verbouwing is onvermijdelijk om aan de wensen van de nieuwe bewoners te voldoen.

De interne organisatie van de woning wordt compleet veranderd. De oriëntatie van de woning op het perceel en de gewenste routing was aanleiding om de entree naar de zijkant van de woning te verplaatsen. Vanuit deze verkeersruimte ontstaat een heldere routing en hiërarchie in de woning. In het bestaande deel komt op de begane grond de woonkamer en werkkamer, en op de 1e verdieping de slaapkamers en een badkamer. In de uitbreiding aan de achterzijde komt een woonkeuken/ eetkamer en een technische ruimte.

In de beleving van het gebouw is sprake van een oude wereld (voor) en een nieuwe wereld (achter) die met elkaar versmolten zijn. Het ‘nieuwe’ deel komt subtiel om de hoek kijken bij de entree aan zijkant. Een slanke luifel benadrukt dat dit de plek is waar je het huis binnenkomt. Het bestaande deel is opgefrist en teruggebracht in de oorspronkelijke sfeer.

De uitbreiding aan de achterzijde heeft een moderne uitstraling. Hier is gezocht naar een balans tussen elementen/ schijven van hout, glas en wit stucwerk. Door de minimalistische uitstraling vermijdt het een conflict met de bestaande architectuur. De noord-georiënteerde tuingevel maakt het mogelijk om hier veel glas toe te passen en een sterke verbinding met de 40 meter diepe achtertuin te maken. Een intensief begroeide daktuin maakt dat de uitbreiding letterlijk deel uitmaakt van het tuinlandschap. Dit wordt op een verrassende manier beleeft vanuit verschillende ruimtes op de 1e verdieping.

 

 • Type project
  Woningbouw
 • Plaats
  Nijmegen
 • Opdrachtgever
  Particulier
 • Ontwerp
  Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau
 • Realisatie
  2023