THK 007

RU Tandheelkunde Nijmegen

Renovatie van het gebouw van de faculteit Tandheelkunde, onderdeel van de Faculteit der Medische Wetenschappen, met een BVO van 22.500m².

Croes maakte als constructeur deel uit van een total-engineering team bestaande uit Inbo, Deerns en Facilicom. Het plan is door Croes, in samenwerking met de bouwpartners, compleet in BIM uitgewerkt. Daarbij waren we verantwoordelijk voor het constructieve ontwerp van schetsontwerp tot realisatie. De staalwerkplaatstekeningen zijn direct vervaardigd door Croes.

Het project heeft de Gulden Feniks gewonnen als eerbetoon aan succesvol renoveren en herbestemmen.

De laagbouw is compleet volgens een nieuwe ontwerpvisie opgezet. Deze is compacter, biedt een prachtig zicht op het kliniekenplein en voorziet op effectieve wijze in de scheiding van front- en backoffice. Deze nieuwe visie was doorslaggevend voor de selectie van het ontwerpteam.

Het atriumdak bestaat uit een 'instabiele' staalconstructie, die wordt gestabiliseerd door een licht hellend betondak.

Van de bestaande constructie is door proeven de betonsterkte na 50 jaar verharding bepaald, hetgeen mogelijkheden bood voor een groot aantal sparingen in de robuuste betonnen zichtwerk kernen. Het gebouw is hierdoor flexibeler indeelbaar, en er komt aanzienlijk meer daglicht binnen.

De hoogbouw is geheel voorzien van een nieuwe gevel. Het bouwwerk is gedurende de bouw gedeeltelijk in gebruik gebleven.

 • Type project
  Maatschappelijk
 • Plaats
  Nijmegen
 • Opdrachtgever
  Radboud Universiteit Nijmegen
 • Ontwerp
  Inbo