Afbeelding 1

Renovatie woningen ’s-Hertogenbosch

Onlangs is de vergunning verleend voor de renovatie en verduurzaming van 64 woningen in de wijk Bazeldonk te ’s-Hertogenbosch - Zuid. In opdracht van Zayaz en Van Wijnen hebben wij onze expertise geleverd op het gebied van architectuur, constructie, bouwkunde en bouwfysica. In een soepel verlopen traject hebben wij een integraal plan weten te creëren.

De woningen zijn gebouwd in de Bossche stijl van de jaren ’50. Het betreft seniorenwoningen, gezinswoningen en beneden-/bovenwoningen. Alle woningen hebben een eigen identiteit en verschijningsvorm, maar ze vertonen sterke samenhang in karakteristieken en in bouwkundige opzet.

De woningen hebben enkele typische kenmerken die wij in het plan hebben willen respecteren en behouden. Dit betreft bijvoorbeeld de streklagen in het metselwerk in de kopgevels, de metselwerk accenten op de hoeken van de blokken, de markante gootbeugels, de verdiept liggende Franse balkons, de dakkappellen met licht hellend zadeldak en de voordeuren met langgerekte verticale glasvlakken erin verwerkt. In de vorige eeuw heeft al een renovatie plaatsgevonden waarbij de kozijnen zijn vervangen. Hier is een deel van de oorspronkelijke compositie en architectuur verloren gegaan. Met het vervangen van de kozijnen is geprobeerd om een gebalanceerder gevelbeeld terug te brengen en de harmonie in ere te herstellen.